Как да изберем климатик – Част 3 (Монтаж и профилактика) - AirTrade

Как да изберем климатик – Част 3 (Монтаж и профилактика)

Как да изберем климатик - Част 3

Как да изберем климатик – Част 3

(Монтаж и профилактика)

 

В този раздел ще говорим за добри практики, какво да очаквате от един монтаж, както и кога и защо да правите профилактика.

Задачата на монтажника започва още с първоначалния оглед. Правилната селекция на климатика и подробната и изчерпателна консултация са в основата на една добре работеща система, от която крайният клиент да е доволен.

След като това е направено, фирмата изпълнител ще Ви изготви оферта. В повечето случаи, фирмите предлагат цена за стандартен монтаж, която най-често включва следните материали и дейности:

  • 3 метра тръбен път (което освен изолираните медни тръби, включва и захранващ кабел, дренажна тръба и бандажна лента)
  • Стенни или подови конзоли за монтаж на външното тяло
  • Антивибрационни тампони (като сравнявате цените за стандартен монтаж, обърнете особено внимание дали тези тампони са включени в цената)
  • Пробиване на отвор за тръбния сноп
  • Крепежни елементи (дюбели и други)

За случаите, в които е необходимо отвеждането на конденза от външното тяло към съществуващ улук например, фирмите предлагат дренажни вани, които се заплащат допълнително. Също така, ако разстоянието между външното и вътрешното тяло е повече от 3 метра, допълнителният тръбен път се доплаща на линеен метър. В някои от случаите, когато тръбният път е много дълъг, може да се наложи допълване на системата с фреон. Тези допълнителни елементи трябва да са ясно комуникирани след огледа и остойностени в офертата на фирмата изпълнител.

А ето как протича един стандартен монтаж например.

Една монтажна група се състои задължително от 2 души. Първоначално се пробива отвора за тръбния сноп, след което се полагат тръбите свързващи вътрешното и външното тяло. Следващата стъпка е да се монтират стойките на външното тяло и монтажната планка на вътрешното тяло. След като се поставят и самите тела, тръбите се подвързват към тях посредством конусни съединения. Важно е това да се извърши от опитен инсталатор. Некачествено подвързване води до изпускане на фреон, което не само води до неправилна работа на климатика, но и вреди на околната среда. След като вътрешното и външното тяло са подвързани към тръбите, системата задължително се вакумира, с цел да се отнеме влагата от тръбите и да се провери плътността на системата. Не на последно място е осигуряването на електрическото захранване на системата. Препоръчително е климатика да бъде свързан към електрическата инсталация на твърда връзка и към отделен предпазител. Реалистично, един качествен монтаж отнема около 3-4 часа, при условие, че не възникнат непредвидени усложнения.

Относно профилактиката, много фирми предлагат удължена гаранция обвързана с една или две годишни профилактики. Профилактиката се състои в следното:

  • Проверка и замерване на работните параметри на уреда
  • Основно почистване на вътрешното тяло
  • Почистване на външното тяло

Препоръчително е клиента периодично сам да почиства филтрите на вътрешното тяло, тъй като там се задържат прах и миризми. Прекалено замърсените филтри намаляват циркулацията на въздуха през вътрешното тяло и съответно влошават работата му.

Разгледайте нашето портфолио от извършени монтажи.

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас още сега:

Тел. +359 888 338 303

Мейл: sales@airtradecompany.com

Офис и шоурум: ул. “Проф. Георги Златарски” №1 (вход откъм бул. “Г.М. Димитров”).