Как да изберем климатик – Част 2 (основни параметри при избор на машина) - AirTrade

Как да изберем климатик – Част 2 (основни параметри при избор на машина)

Как да изберем климатик - Част 2

Как да изберем климатик – Част 2

(основни параметри при избор на машина)

 

Следващата стъпка е изборът на конкретна марка и модел климатик. На българския пазар фигурират много производители и на пръв поглед изглежда трудно да се ориентираме сред десетките или може би стотици различни модели.  След като техникът вече е определил необходимата за Вас мощност, можете да използвате описаните по-долу параметри, за да сравните различните модели на различните марки.

Най-често срещаните мощности, при домашен клас климатици са 2.5 kW (9,000 BTU), 3.5 kW (12,000 BTU), 5.0 kW (18,000 BTU), 7.1 kW (24,000 BTU). Тези номинални стойности обозначават отдаваната мощност в режим на охлаждане. Освен мощността, другият важен параметър е консумираната електрическа мощност. Съотношението между отдавана мощност и консумирана мощност дава коефициентите COP (в режим на отопление) и EER (в режим на охлаждане). Например, ако една машина има номинална отдавана отоплителна мощност от 3.2 kW и консумирана електрическа мощност от 0.87 kW се получава COP от 3.68 (3.2/0.78=3.68). Колкото по-високи са тези коефициенти, толкова по-икономичен е климатикът. Според последните европейски изисквания показателите COP и EER са заменени от новите SCOP и SEER, където “S” означава seasonal (сезонен), при които под внимание се взимат климатът в различните зони на Европа, температурните диапазони през различните сезони, режим на частичен товар и др. Те спомагат за по-точното измерване на енергийната ефективност на климатика, като А+++ е най-високият възможен рейтинг. Енергийната ефективност е основната причина, отоплението с климатик да е предпочитано пред стандартни печки и електрически конвектори, при които отношението на отдаваната спрямо консумираната мощност е 1:1.

Както се спомена в Част 1, освен номиналните отдавани мощности, е добре да се провери как машината работи при ниски външни температури, особено ако климатика ще се използва предимно за отопление. -15° е границата, под която топлинната мощност на повечето климатици спада значително. Предлагат се и модели, които осигуряват безпроблемна работа до -25° в режим на отопление, които обаче са по-скъпи като първоначална инвестиция.

Друг важен параметър е нивото на шум, както на вътрешното тяло, така и на външното тяло, измерени в децибели. Разбира се, колкото по-тиха е една машина, толкова по-добре. При монтаж на външното тяло, трябва да се вземе предвид че в режим на работа, особено при тръгване и спиране, компресора създава вибрации, съответно е препоръчително да се предвидят антивибрационни тампони, както и по възможност да се избегне монтаж на външна стена на спалня.

Една климатична инсталация е сериозна инвестиция за едно домакинство и се прави сравнително рядко, затова е добре да се заложи на по-скъпа и съответно по-качествена машина. Също така е важно монтажа да се извърши компетентно от оторизирана за съответната дейност фирма. Съпоставянето на цената с описаните по-горе параметри и разбира се предпочитания дизайн на климатика, би било добър ориентир при избора на конкретен модел климатик.

 

Как да изберем климатик  – Част 3 >>>

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас още сега:

Тел. +359 888 338 303

Мейл: sales@airtradecompany.com

Офис и шоурум: ул. “Проф. Георги Златарски” №1 (вход откъм бул. “Г.М. Димитров”).