Как да изберем климатик – Част 1 (основни фактори) - AirTrade

Как да изберем климатик – Част 1 (основни фактори)

Как да изберем климатик

Как да изберем климатик – Част 1 (основни фактори)

 

Най-правилният път за избор на климатик е да се консултирате с професионалист, който по възможност да направи оглед и да Ви консултира подробно спрямо Вашия конкретен случай. Техникът трябва да вземе предвид:

  • Как се предвижда да се използва климатикът – основно за отопление, основно за охлаждане или и двете;
  • площта, респективно обема на помещението;
  • изложение и брой външни стени на помещението;
  • наличие на изолация;
  • общата квадратура на прозорци и/или балконски врати.

Локацията също е от основно значение, тъй като в някои региони външната температура може продължително време да се задържи под -15°. В такъв случай, е необходимо да се избере машина с технология, която да осигурява адекватно отопление в такива условия. Добър пример е технологията Zubadan на Mitsubishi Electric.

На базата на тези критерии, се изчислява необходимата мощност на машината.

След което, техникът трябва да се съобрази както с Вашите предпочитания, така и с особеностите на помещението:

  • Къде желаете да се монтира вътрешното тяло, като е редно да се съобрази отстоянието на вътрешното тяло от тавана за безпроблемно засмукване на въздух от помещението. Предвидете разположението така, че струята да не е директно насочена към легло, мека мебел и други места, където се застояват хора.
  • Как и къде е възможно да се отведе отделяния от вътрешното тяло конденз при работа на климатика в режим на охлаждане.
  • Къде е най-удачно да се монтира външното тяло. Вариантите за изпълнение са много, но е важно да се предвиди къде ще се отвежда конденза, отделян от външното тяло в режим на отопление и дали е необходимо да се монтира кондензна вана.
  • Откъде е възможно да се осигури ел. захранване за външното тяло.
  • Кой е най-удачният път, по който да се положат тръбите свързващи външното с вътрешното тяло. Много често клиентите предпочитат тръбите да се вкопаят и след това да се замажат в стената. Необходимо е своевременно да съобщите това на техника.

При климатиците от домашен клас има различни опции за вътрешните тела. Най-популярни на нашия пазар са високостенните модели, но съществуват още и подови, канални и касетъчни типове вътрешни тела.

Много често, ако няма място за монтаж на повече от едно външно тяло, има решение наречено мултисплит, където едно външно тяло обслужва 2 или повече вътрешни тела. Повечето производители предлагат такива решения, но бъдете подготвени, че цената много често е по-висока от стандартните решения.

Разгледайте изградените от нас монтажи.

Как да изберем климатик  – Част 2 >>>

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас още сега:

Тел. +359 888 338 303